Czy ktoś ma złe doświadczenia z LCN

Tematy dotyczące realizacji w systemie LCN oraz opinie użytkowników.

Czy ktoś ma złe doświadczenia z LCN

Postprzez Michał » 03 Lis 2009 01:12

Witam wszystkich zaglądających tutaj
Jestem elektrykiem z kilkunastoletnim doswiadczeniem, z czego trzy ostatnie lata próbuję swoich sił w LCN. Jestem bardziej energetykiem niż automatykiem czy informatykiem (chociaż z przekaźnikami czy inną automatyką też sobie radzę) i przyznam że LCN coraz bardziej mi "pasuje"
Chciałem spytać na ogólnym forum czy ktoś ma złe doświadczenia z tym systemem i jeżeli tak to z czym konkretnie (czegoś brakuje, na coś trzeba uważać, jakieś trudne sprawy do zaprogramowania).
Ja ostatnio miałem do zaprogramowania stację pogodową WRL i zwracałem się o pomoc do biura regionalnego, a okazało się to tak proste, że teraz mi trochę wstyd (ale kto pyta nie błądzi...) :oops:
Interesują mnie "bolączki" instalatorów i to takie prosto z budowy a nie wymyślane z serii co by było gdyby... (gdyż z takimi i tak się człowiek z reguły nie styka, a jeżeli już to będziemy się martwić później)
Dzięki i pozdrowienia dla wszystkich zakręconych na punkcie LCN'a
Michał
Michał

Dołączenie: 19 Paź 2009 22:08

Re: Czy ktoś ma złe doświadczenia z LCN

Postprzez elektro_przem » 03 Lis 2009 15:32

Ja LCN miałem okazję instalować już na 3 obiektach i jestem z niego zadowolony. Nie chcę tutaj go przesadnie wychwalać , bo jak każdy system ma swoje bolączki, ale ogólnie dobrze się sprawdza.
Moją bolączką był fakt, że LCN nie oferował przycisków z wyświetlaczem, ale widziałem na targach w Bielsku, na stoisku LCN przycisk z wyświetlaczem OLED z serii GT, więc pewnie niedługo będzie dostępny.
elektro_przem

Dołączenie: 02 Lis 2009 14:43

Przyciski GT...

Postprzez Jarosław Klubkowski » 09 Lis 2009 17:29

Witam wszystkich odwiedzających nasze forum
Tak dla informacji elektro_przem oraz pozostałych naszych instalatorów i partnerów:
Wszystkie przyciski z serii GT, które na ostatnich targach w Bielsku prezentowaliśmy jako nowość są już dostępne w sprzedaży (także te z wyświetlaczem). O szczegóły i ceny proszę pytać w biurach regionalnych LCN
Pozdrawiam
Jarosław Klubkowski
Awatar użytkownika
Jarosław Klubkowski
LCN Opole

Dołączenie: 14 Maj 2009 08:43

Re: Przyciski GT...

Postprzez elektro_przem » 13 Lis 2009 14:56

Jarosław Klubkowski napisał(a):Witam wszystkich odwiedzających nasze forum
Tak dla informacji elektro_przem oraz pozostałych naszych instalatorów i partnerów:
Wszystkie przyciski z serii GT, które na ostatnich targach w Bielsku prezentowaliśmy jako nowość są już dostępne w sprzedaży (także te z wyświetlaczem). O szczegóły i ceny proszę pytać w biurach regionalnych LCN
Pozdrawiam
Jarosław Klubkowski

Masz kolego jakieś zdjęcie takiego przycisku z wyświetlaczem?

Pozdrawiam
elektro_przem

Dołączenie: 02 Lis 2009 14:43

Postprzez Waldek » 10 Gru 2009 22:07

Uważam, że podstawową niedogodnością systemu LCN (właściwie to dotyczy producenta urządzeń), jest brak wyczerpującej dokumentacji na temat technik programowania w języku polskim. Właścicielom firmy wydaje się, że wszyscy znają j. niemiecki. Niestety tak nie jest. Mogliby chociaż przetłumaczyć pomoc do programu LCN-PRO na j. angielski. Dziwne, że przy tak drogim systemie tak mocno ignoruje się firmy instalacyjne, które w końcu przyczyniają się do zwiększania obrotu firmy.
Zgodzę się, że są szkolenia, można też liczyć na pomoc przedstawicieli regionalnych. Ale czyż nie prościej by było, gdyby o tą pomoc zwrócić się po zapoznaniu z dokumentacją?
Waldek

Dołączenie: 10 Gru 2009 13:26

Postprzez Marcin Pyrszel » 29 Gru 2009 19:44

Waldek napisał(a):Uważam, że podstawową niedogodnością systemu LCN (właściwie to dotyczy producenta urządzeń), jest brak wyczerpującej dokumentacji na temat technik programowania w języku polskim. Właścicielom firmy wydaje się, że wszyscy znają j. niemiecki. Niestety tak nie jest. Mogliby chociaż przetłumaczyć pomoc do programu LCN-PRO na j. angielski. Dziwne, że przy tak drogim systemie tak mocno ignoruje się firmy instalacyjne, które w końcu przyczyniają się do zwiększania obrotu firmy.
Zgodzę się, że są szkolenia, można też liczyć na pomoc przedstawicieli regionalnych. Ale czyż nie prościej by było, gdyby o tą pomoc zwrócić się po zapoznaniu z dokumentacją?

Oprogramowanie LCN-PRO jest w języku polskim, więc jezyk niemiecki nie jest potrzebny. Do tej pory ze strony elektryków nie słyszeliśmy żadnych zażaleń dotyczących programowania. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących produktów (ulotek do produktów) lub programowania instalacji proszę pytać w biurach regionalnych.
Awatar użytkownika
Marcin Pyrszel
LCN Poznań

Dołączenie: 14 Maj 2009 08:44

Postprzez Waldek » 30 Sty 2010 02:32

Marcin Pyrszel napisał(a):Oprogramowanie LCN-PRO jest w języku polskim, więc jezyk niemiecki nie jest potrzebny.

Zgoda, sam program LCN-PRO, można powiedzieć że w 90% jest spolszczony, ale proszę zajrzeć do pliku pomocy - moim zdaniem jest to język niemiecki. Chyba, że źle coś instaluję?
Przydałaby się ta "pomoc" po polsku.
Waldek

Dołączenie: 10 Gru 2009 13:26

Postprzez Marcin Pyrszel » 31 Sty 2010 23:03

Katalog Pomocy do LCN-Pro jest w tej chwili tłumaczony. Program LCN-PRO jest obecnie przetłumaczony w 99
%. W celu uzyskania najnowszej aktualizacji językowej proszę pytać w biurach regionalnych. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących programowania zapraszam do kontaktu z biurami regionalnymi.
Awatar użytkownika
Marcin Pyrszel
LCN Poznań

Dołączenie: 14 Maj 2009 08:44

Powróć do Inwestycje, Referencje i opinie użytkowników

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość