Specyfikacja LCN

Forum na temat produktów LCN

Specyfikacja LCN

Postprzez mafiu » 02 Lip 2009 18:47

Witam,
Na amerykańskiej stronie LCNa ( w dziale FAQ) znalazłem informację, że specyfikacja systemu LCN jest open, tak iż każdy może produkować swoje urządzenia kompatybilne z całością. Gdzie i na jakich zasadach można taką specyfikację otrzymać (może oczywiście być po angielsku).
pozdawiam
mafiu

Dołączenie: 02 Lip 2009 18:41

Re: Specyfikacja LCN

Postprzez Marcin Pyrszel » 31 Lip 2009 08:02

Witam,
Gdzie konkretnie wyczytał Pan takie informacje? Na amerykańskiej stronie www.lcn-america.com w dziale FAQ jest mowa tylko o tym, że system jest na tyle otwarty, że potrafi się komunikować z innymi systemami. Nie ma tam mowy o produkcji tylko o możliwości komunikacji z systemem. Aby komunikować się z systemem należy skorzystać z już dostępnych sposobów komunikacji (m.in. Modbus, Crestron itp.) lub skontaktować się z biurem Regionalnym LCN.
Awatar użytkownika
Marcin Pyrszel
LCN Poznań

Dołączenie: 14 Maj 2009 08:44

Re: Specyfikacja LCN

Postprzez mafiu » 15 Sie 2009 22:50

Witam
A chociażby tutaj
http://www.lcn-america.com/technology/tech_faqs.htm
miejsce pierwsze
"LCN uses an open protocol that requires two-way communication between modules."
i drugie:

The LCN bus protocol is open and thus anyone can make an LCD touch screen user interface for the system.

Zarówno zwrot "open protocol" jak i "prtocol is open" a ponadto "anyone can make" są dla mnie dość jednoznaczne.

Zdażyłem już dowiedzieć się od przedstawicieli LCN, że te zwroty ,mówiąc bardzo delikatnie, nie są zbyt ścisłe i odpowiedź brzmi, że "protocol is not open".
Pozdrawiam serdecznie
mafiu

Dołączenie: 02 Lip 2009 18:41

Powróć do Produkty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość